Lokacija

Lokacija: tvrđava Punta Christo, Štinjan / Pula

www.fortpuntachristo.net

Tvrđava Punta Christo sagrađena je sredinom 19. stoljeća na istoimenom poluotoku u blizini Štinjana, na ulazu u Pulski zaljev i nasuprot Nacionalnom parku Brijuni. Bila je najveća je i najjača obalna utvrda carskog i kraljevskog tvrđavnog topništva Austro-Ugarske monarhije, a položaj utvrde, na 45 metara nadmorske visine odredio je i njenu ulogu zaštite zapadnog morskog prilaza i južnog ulaza u Fažanski kanal koji je bio rezervno sidrište austrougarske flote. Nakon drugog svjetskog rata tvrđava je napuštena.Tvrđava se prostire se na više od deset tisuća četvornih metara. Odvaja je duboki obrambeni rov preko kojeg vode tri ulaza, u unutrašnjosti se nalaze tri dvorišta iz kojih je moguće ući u podzemne prostorije ove fascinantne građevine.
 
Zahvaljujući grupi entuzijasta iz udruge Punta Christo i Seasplash ova napuštena i zapuštena tvrđava je godinama čišćena i uređena, te se u njoj preko ljeta odvijaju brojni društveni, kulturni i zabavni programi, koncerti, festivali, izložbe, programi za djecu i mlade, radionice, predstave, performansi...

Javnosti je postala poznata kao kolijevka Seasplash festivala, gdje su se održala prva dva izdanja (2003./2004.) i gdje će se održati ovogodišnje 11. izdanje, a nakon što je udomila Outlook festival, najveći europski festival bass glazbe i sound system kulture, te Dimensions festival novu zvijezdu među hrvatskim festivalima, postaje popularna diljem svijeta kao top festivalska lokacija & destinacija, oduševljavajući sve koji su je do sada posjetili.

Od svibnja do rujna na tvrđavi je otvoren Seasplash Summer Club.